Opintoraha maskulaisille viljelijöille ja heidän perheenjäsenilleen

Kuka voi hakea

Maskulaiset maanviljelijät ja heidän perheenjäsenensä voivat hakea opintorahaa oman ammattitaidon kehittämiseen, ammattimatkoihin sekä oman työkunnon ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Opintorahan hakeminen ei edellytä Maskun Maamiesseuran jäsenyyttä. Hakija on oikeutettu hakemaan opintorahaa, mikäli hän täyttää seuraavat ehdot:

Aktiiviviljelijä: Hakija on maskulainen aktiiviviljelijä, jonka maatila sijaitsee nykyisen Maskun kunnan alueella (Masku, Lemu tai Askainen).

TAI

Hakija on aktiiviviljelijän perheenjäsen, joka osallistuu säännöllisesti maatilan töihin, joka sijaitsee nykyisen Maskun kunnan alueella (Masku, Lemu tai Askainen). Perheenjäsenellä tarkoitetaan yrittäjäpariskunnan lapsia, vanhempia ja sisaruksia, jotka osallistuvat säännöllisesti tilan töihin. 

Mihin opintorahaa myönnetään

Opintorahaa myönnetään muun muassa oman ammattitaidon kehittämiseen, ammattimatkoihin sekä oman työkunnon ja hyvinvoinnin ylläpitoon.

Oman ammattitaidon kehittäminen

Opintorahaa voi hakea tilan toimintaan ja viljelijän ammattitaitoon liittyvien koulutusten maksuihin sekä oppimateriaalin, kuten kirjallisuuden tai muiden välineiden hankintaan. Hyväksyttäviä kursseja ovat esimerkiksi kasvinsuojelukurssit, yrityksen johtamiseen, talouteen tai kehittämiseen liittyvät kurssit, ensiapukurssit tai esimerkiksi ProAgrian järjestämät koulutukset. Opintorahaa voidaan myöntää myös esimerkiksi ammattilehtien ja -kirjallisuuden hankintaan.

Maatalouden kotimaan tai ulkomaan ammattimatkat

Opintorahaa maksetaan esimerkiksi maatalousaiheisille ryhmämatkoille osallistumisesta. Omatoimisten matkojen kuluista korvataan esimerkiksi maatalousmessujen pääsymaksuja, ulkomaanmatkasta syntyviä yöpymis- ja matkakuluja sekä muita kuluja. Omatoimisten ulkomaanmatkojen osalta selvitys matkaohjelmasta tulee liittää avustushakemuksen liitteeksi. Ryhmämatkojen osalta riittää matkatoimiston maksettu lasku.

Maatalouden asiantuntijapalvelut

Opintorahasta voidaan korvata sellaisia maataloustoiminnassa käytettäviä asiantuntijapalveluita, joiden kuluihin ei ole saatavissa muuta taloudellista tukea. 

Työhyvinvointi ja oman työkunnon ylläpito

Opintorahaa maksetaan oman henkilökohtaisen työhyvinvoinnin ja kunnon ylläpitoon. Hyväksyttäviä kuluja ovat muun muassa uimahallien ja kuntosalien pääsylippumaksut, ryhmäliikuntatunnit, kuntotestit, hierojalla käynti sekä muut vastaavat kehonhuoltoon liittyvät palvelut sekä muut hyvinvointia tukevat vapaa-ajan palvelut. Lisäksi opintorahaa voi käyttää muun muassa kuntolomille osallistumisesta syntyviin kuluihin. Opintorahaa ei myönnetä lääkärikuluihin.

Kilometrikorvaus oman auton käytöstä

Kotimaassa oman auton käytöstä syntyviä matkakuluja korvataan 30 senttiä kilometriltä. Matkakulukorvausta voi hakea, mikäli kuljettu matka liittyy oman ammattitaidon kehittämiseen, kuten koulutuksessa käyntiin tai muihin maatalouden ammattimatkoihin. Jotta kilometrikorvaus voidaan maksaa, tulee hakemuksen liitteeksi liittää tapahtuman tai tilaisuuden osallistumismaksun kuitti. Mikäli kyseessä on ilmaistapahtuma, tulee hakemuksen liitteeksi liittää jokin todistus tilaisuuteen osallistumisesta, esimerkiksi seminaarin ohjelma. Työhyvinvointiin ja oman työkunnon ylläpitoon liittyviin matkoihin ei myönnetä matkakorvauksia.

Esimerkki opintorahan käytöstä: Opintorahan voi käyttää useaan eri kohteeseen samalta vuodelta. Esimerkiksi: kasvinsuojelukurssi 80 €, kuntosalikortti 130 €, pääsylippu maatalousmessuille 30 € ja messumatkan kilometrikorvaukset 110 €. Yhteensä 350 €.

Opintorahan hakeminen

Hakemus edellisen vuoden aikana syntyneistä kuluista tulee tehdä vuosittain 15.1. mennessä sähköisellä lomakkeella.

Hakemusten käsittely ja opintorahan maksaminen

Opintorahan haku on jatkuva, eli hakemuksen voi lähettää Maskun Maamiesseuralle milloin vain. Maamiesseuran johtokunta käsittelee saapuneet hakemukset tammikuun kokouksessaan. Johtokunta pidättää itsellään oikeuden arvioida myöntöperusteita ja avustussummaa jakopäätöksen yhteydessä. Opintorahan suuruus riippuu saapuneiden hakemusten määrästä, mutta hakijakohtainen avustussumma on enintään 350 euroa/vuosi.